Sunday, January 26, 2014

KARI


(AYAM/ DAGING/ UDANG/ IKAN/ SOTONG DLL)

BAHAN-BAHAN
1.    Lauk
2.    Perencah Kari
3.    Bawang Merah
4.    Bawang Putih
5.    Halia
6.    Asam Keping
7.    Gula Melaka
8.    Garam
9.    Santan
10. Minyak

CARA-CARA

CARA 1
1.    Hiris bawang putih, bawang merah dan halia.
2.    Paste kan perencah kari
3.  Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang telah dihiris  sehingga kekuningan.
4.   Masukan paste kari, kacau dan biarkan seketika.
5. Masukan lauk dan biarkan lauk tersebut sebati dengan perencah yang telah di tumis. (Sekiranya menggunakan lauk yang mudah masak seperti sotong & udang, jangan masukan lauk terlebih dahulu. Lauk akan di masukan selepas masukan santan).
6.  Masukan santan, gula melaka, garam dan asam keping.
7.  Biar sehingga mendidih dan lauk betul-betul masak.
8.  Siap dan sedia untuk dihidang.


CARA 2
1.    Hiris bawang putih, bawang merah dan halia.
2.    Paste kan perencah kari.
3.   Masukan semua bahan yang telah dihiris bersama  perencah    kari dan semua bahan-bahan diatas termasuk lauk dan masak    sehingga mendidih serta lauk masak.
4.   Siap dan sedia untuk dihidang.

No comments: