Sunday, January 26, 2014

KURMA


(AYAM/ DAGING)
BAHAN-BAHAN
1.    Bawang putih*
2.    Bawang besar (Dibelah empat & dileraikan)
3.    Bawang Merah*
4.    Halia*
5.    Kentang (Dibelah-belah)
6.    Asam keping
7.    Gula Melaka
8.    Garam
9.    Santan
10. Minyak
11.  Lauk
12.  Kurma (Paste)
·     Bahan yang bertanda (*) perlu dihiris


CARA-CARA
1.   Panaskan minyak.
2.  Tumis halia, bawang putuh dan bawang merah sehingga       masak.
3.  Masukan paste kurma bersama garam, gula melaka, asam      keping dan lauk.
4. Biarkan ayam tersebut mendidih dan separuh masak    bersama paste kurma.
5. Apabila air hampir kering dan ayam separuh masak,   masukan kentang bersama santan.
6. Setelah mendidih, masukan bawang besar yang telah   dibelah. Biarkan seketika sehingga pekat dan lauk masak.
7.  Siap dan sedia untuk dihidang.

No comments: