Monday, January 27, 2014

PERCIK

(AYAM/ DAGIMG/ IKAN)

BAHAN-BAHAN
1.    Bawang putih*
2.    Bawang merah*
3.    Halia*
4.    Lada Kering* ( Kalau nak)
5.    Santan
6.    Tepung beras (Sedikit sahaja)*
7.    Asam Keping
8.    Garam
9.    Serai (Titik)
10. Ayam/ ikan/ daging
·         Kisar semua bahan yang bertanda


CARA-CARA
1.   Masukan dan masak bahan yang dikisar bersama santan, asam  keping dan garam secukup rasa.
2.   Kacau sehingga kuah tersebut menjadi pekat.
3.   Panggang ayam/ ikan dan titikan kuah percik yang telah siap ke atas ayam/ ikan semasa sedang di panggang menggunakan serai yang telah di ketuk.
4.  Apabila ayam/ ikan telah masak, hidangkan dan tuangkan kuah percik di atas ayam/ ikan tersebut.

No comments: